کنترل کیفیت آب مقطر
کنترل کیفیت آب مقطر روشان چگونه انجام میشود و چرا بسیار پر اهمیت می باشند ؟
کنترل کیفیت آب های مقطر چگونه است ؟
آزمایشات آب خالص بر اساس فارماکوپه ایالات متحده بر دو بخش میکروبی و شیمیایی ، اثرات آلودگی میکروبیال آب خالص ، مواد قابل اکسید شدن و کل مواد جامد ، نگهداری و شرایط آن میباشد .
آنالیز آب مقطر روشان
کل مواد و موارد آزمون
نام کالا: آب مقطر- دو بار تقطیر (دیونایز) | شماره ردیابی کالا: | مرحله بازرسی: □ ورودی صفحه ۱ | |||||||||
مقدار کل: | تعداد نمونه: | □ محصول نهایی | |||||||||
مشخصه و نام آزمون
|
واحد | روش آزمون | نتیجه
|
توضیحات | |||||||
رقت | داده خام | نتایج آزمون | تکرار | عدم قطعیت | |||||||
دما | T | Cg | Std.m.2550 | – | ۲۵ | ۲۵ | – | ||||
اسیدیته | PH | – | Std.m.4500-h+ | – | ۷٫۰۰ | ۷٫۰ | – | ||||
کدورت | – | NTU | Std.m.2130 | – | ۰٫۷ | ۰٫۷ | – | ||||
طعم و بو | – | TON | Std.m.2150 | – | |||||||
رنگ | – | TCU | Std.m.2120 | – | |||||||
کلر آزاد باقیمانده | – | Mg/L | Std.m.4500-cl-g | – | |||||||
سختی کل | Caco3 | Mg/L | Std.m.2340-c | ۱ | ۰٫۱۹ | ۱٫۰۱ | – | ||||
قلیائیت کل | Caco3 | Mg/L | Std.m.2320 | ۱ | ۰٫۱۷ | ۰٫۲۶ | – | ||||
هدایت الکتریکی | Ec | us/cm | std.m.2510 | – | ۰٫۷ | ۰٫۷ | – | ||||
کل جامدات محلول | Tds | Mg/L | Std.m.2540-c | – | – | ۰٫۴ | – | ||||
سولفات | So4 2- | Mg/L | Std.m.4500-so4 2-.e | ۱ | ۰ | ۰ | – | ||||
کلراید | Cl- | Mg/L | Std.m.4500-cl | ۱ | ۰ | ۰ | – | ||||
نیترات | NO3 | Mg/L | Std.m.4500-no3.b,c | ۱ | ۰ | ۰ | – | ||||
نیتریت | NO2 | Mg/L | Std.m.no2 | ۱ | ۰٫۱۳ | ۰٫۰۱۳ | – | ||||
فلوراید | F | Mg/L | Std.m.f-d | ۱ | ۰٫۰۶ | ۰٫۰۶ | – | ||||
سختی کلسیم | Ca | Mg/L | Std.m.ca | ۱ | ۰٫۱۲ | ۰٫۲۷ | – | ||||
سختی منیزیم | Mg | Mg/L | Std.m.mg | – | – | ۰٫۲۵ | – | ||||
نام کالا: آب مقطر روشان | شماره ردیابی کالا: | مرحله بازرسی: □ ورودی صفحه ۲ | |||||||||
مقدار کل: | تعداد نمونه: | □ محصول نهایی | |||||||||
مشخصه و نام آزمون
|
واحد | روش آزمون | نتیجه
|
توضیحات | |||||||
رقت | داده خام | نتایج آزمون | تکرار | عدم قطعیت | |||||||
سدیم نمونه | Na+ | Mg/L | Std.m.3500.na.b | ۱ | ۰ | ۰ | – | ||||
استاندارد سدیم ۲۰ | mg/L | Std.m.3500.na.b | – | ۲۰ | ۲۰ | – | |||||
پتاسیوم نمومه | K+ | Mg/L | Std.m.3500.k.b | ۱ | ۰ | ۰ | – | ||||
استاندارد پتاسیوم ۲۰ | Mg/L | Std.m.3500.k.b | – | ۲۰ | ۲۰ | – | |||||
آهن کل | TCU | Std.m.3500.fe | ۱ | ۰٫۰۰۶ | ۰٫۰۰۶ | – | |||||
فسفات | Mg/L | Std.m.4500-p.e | ۱ | ۰٫۰۱۳ | ۰٫۰۱۳ | – | |||||
آلومنیوم | Mg/L | Std.m.3500.al | ۱ | ۰ | ۰ | – | |||||
هیدروژن سولفوره | us/cm | Std.m.4500.s2- | ۱ | ۰ | ۰ | – | |||||
آمونیاک | Mg/L | std.m.4500.nh3.f | ۱ | ۰٫۰۳ | ۰٫۰۳ | – | |||||
مس | Mg/L | Std.m.3111 | ۱ | ۰٫۰۵ | ۰٫۰۵ | – | |||||
جذب در مقیاس نانو | mau | Std.m. | – | <15 | <15 | ||||||
عدم قطعیت اندازه گیری با سطح اطمینان ۹۵% و ضریب پوششی k = 2 ارایه شده است .
جامد محلول در آب مقطر (TDS)
مقدار کل مواد غیر فرار حل شده در آب را گویند که این پارامتر بر حسب PPM بوده و آبهای کمتر از ۵ PPM در آزمایشگاه ها و کمتر از ۲ PPM بالاترین کیفیت آب مقطر هستند .
تعین هدایت یا مقاومت الکتریکی در آب مقطر (EC)
مقدار هدایت الکتریکی یا رسانایی عبور جریان برق در آب مقطر را گویند ، هرچه یون ها و ناخالصی ها بیشتر باشد میزان انتقال برق نیز بیشتر است هرچه هدایت الکتریکی کمتر باشد کیفیت آب مقطر بهتر است و آب مقطر با EC کمتر از ۰٫۹ میکروزیمنس بالاترین کیفیت آب مقطر است .
کنترل کیفی مواد آلی آب
بررسی مواد معدنی موجود باید تست نیترات نقره انجام شود و برای تست مواد آلی از تست احیای پرمنگنات استفاده میشود .
بررسی آلودگی میکروبی آب مقطر
برای این فرایند باید مقداری از آب مقطر را در ظرف استیل استریل جمع آوری کرد و آزمایش حداکثر تا ۱ ساعت بعد از جمع آوری نمونه انجام داد ، باید نمونه را در محیط کشت در ظرف پتری دیش ذوب شده و تا دمای ۴۶ – ۵۰ سانتی گراد سرد و به مدت ۲۴ ساعت در دمای ۳۵ درجه و ۲۴ ساعت در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد قرار داد و رشد احتمالی ارگانیسم های مختلف را بررسی کرد .
اندازی گیری ph
استفاده از دستگاه های اندازه گیری ph و یا کاغذ ph و معرف آلی نظیر فنل فتالوئین
البته این بخش های اولیه و مهم آزمایشات آب مقطر است ، کیفیت نامرغوب آب اثر نامطلوبی بر آزمایشات ، دستگاه ها دارد و در نتیجه تضمین کیفیت آب مقطر مورد استفاده امری لازم و ضروری است .
اگر دستگاهی دارید که برای استفاده از آن باید آب مصرف شود باید برای بهبود کارایی دستگاه و جلوگیری از آسیب دستگاه حتمی از آب مقطر استفاده کنید وگرنه علاوه بر خرابی هزینه نگهداریه دستگاه جبران ناپذیر خواهد بود.